kies op titel  

 

ae fond kiss


‘Ae fond kiss’ is een strofe uit een oud liefdesliedje dat muzieklerares Roisin haar leerlingen laat zingen op een school in Glasgow. Roisin komt zelf met de liefde in aanraking als zij Casim ontmoet, de oudere broer van één van haar leerlingen. De vonk tussen beiden slaat direct over. Er is echter een probleem: Casim is een Schotse tweede-generatie-Pakistaan, die door zijn traditionele moslim-ouders is uitgehuwelijkt aan een meisje uit hun vaderland. En er is nóg een probleem: Roisin’s katholieke omgeving accepteert niet dat de pas gescheiden lerares zomaar een nieuwe relatie begint.

Ziedaar de ingrediënten van het multi-culti drama AE FOND KISS van regisseur Ken Loach. Ken Loach? Dat is toch de man van zware films met een socialistische ondertoon? Jazeker, maar net als in THE NAVIGATORS gooit de Britse regisseur ook dit keer weer humor in de strijd. Het levert een verrassend lichte film op – in feite een romantische komedie met hersens.

Een gouden greep van Loach, want en passant vertelt hij ons in AE FOND KISS meer over de problemen van integratie en de multi-culturele samenleving dan alle Paul Schaeffers en Paul Schnabels bij elkaar in hun academische verhalen.

Ken Loach | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: