kies op titel  

 

das experiment


In 1971 voerden psychologen van de Amerikaanse Stanford University een gewaagd experiment uit waarbij een groep studenten vrijwillig werd opgesloten. De ene helft kreeg de rol van gevangene, de andere helft die van cipier. Het experiment liep binnen een week echter volledig uit de hand: de ‘cipiers’ werden sadistisch en gewelddadig, en de proef moest worden stopgezet.

Op dit waargebeurde BIG BROTHER avant-la-lettre baseerde de Duitse regisseur Olivier Hirschbiegel zijn geruchtmakende film DAS EXPERIMENT. In deze film wordt het psychologische experiment níet stilgelegd, waardoor we zien wat er destijds in de VS misschien had kunnen gebeuren. De excessen en het geweld die de regisseur ons voorschotelt stemmen niet bepaald vrolijk, maar zetten je als kijker wel aan het denken.

De Filmkrant noemde DAS EXPERIMENT een zenuwtergende kijkervaring en een volstrekt compromisloze studie naar het beest in de mens, en vond het opmerkelijk dat juist een Duitse film laat zien hoe gewone mensen in een beul kunnen veranderen. Om de herkomst van de film te verdoezelen liet de Nederlandse distribiteur prompt het woordje ‘das’ uit de titel weg...

Olivier Hirschbiegel | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: