kies op titel  

 

ghost world


Stripverfilmingen zijn populair in filmland. Meestal gaat het om tekenfilms à la ASTÉRIX ET OBELIX of om actiefilms zoals BATMAN. Een uitzondering op deze regel is GHOST WORLD, gebaseerd op de gelijknamige strip van de Amerikaan Daniel Clowes. Deze anekdotische strip gaat over de lotgevallen van de vriendinnen Enid en Rebecca, die elke aflevering een andere excentriekeling ontmoeten en die de wereld - letterlijk - door een cynische bril bekijken.
Dat cynisme druipt af van GHOST WORLD, waarvoor Clowes samen met debuterend regisseur Terry Zwigoff het scenario schreef. Het resultaat is een bijtende satire op de Amerikaanse samenleving, waarin geen plaats lijkt voor losers.
Voor de film werd het stripverhaal enigszins ingedikt: Enid (een fantastische rol van Thora Birch uit AMERICAN BEAUTY) en Rebecca (Scarlett Johansson) bleven vanzelfsprekend, de andere personages werden grotendeels samengebald in de treurige veertiger Seymour (Steve Buscemi), een eenzame man die ongelukkig is in de liefde. Enid raakt bevriend met Seymour en probeert hem aan een nieuwe vriendin te helpen. Deze verhouding zet uiteindelijk beiden aan het denken over hun verkrampte levensstijl.
GHOST WORLD is al veel vergeken met de films van regisseur Tod Solondz (WELCOME TO THE DOLLHOUSE, HAPINESS en sinds vorige maand STORYTELLING). Begrijpelijk, want ook die films nemen white trash Amerika op de hak. Maar vergeleken met Solondz inktzwarte films valt er bij GHOST WORLD gelukkig veel meer te lachen. Onderkoelde humor weliswaar, maar dat maakt de film er niet minder leuk om.

Terry Zwigoff | 2000 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews




Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: