kies op titel  

 

spoorloos


In 1988 maakte George Sluizer SPOORLOOS, een verfilming van de novelle Het gouden ei van Tim Krabbé. Zowel de film als het boek – vanwege de spanning en de lengte favoriet op veel leeslijsten – worden inmiddels gerekend tot de moderne Nederlande klassiekers.

SPOORLOOS begint idyllisch: het jonge koppel Saskia en Rex reist per auto door het zonnige Frankrijk, op weg naar hun vakantie-adres. Tijdens een pauze op een grote parkeerplaats gaat Saskia even koffie halen, maar daar keert ze nooit van terug. Ze is van de aardbodem verdwenen. Rex begint vervolgens een jarenlange zoektocht die obsessieve vormen aanneemt en die zowel hemzelf als zijn nieuwe vriendin tot wanhoop drijft. Het tij lijkt echter te keren als hij in contact komt met een keurige Franse leraar die zegt te weten wat Saskia is overkomen. Maar kan Rex hem wel vertrouwen?

Voor de destijds debuterende actrice Johanna ter Steege betekende SPOORLOOS de opmaat naar een internationale carrière. Terecht, want hoewel ze maar in een kwart van de film meespeelt drukt ze er toch haar stempel op. Ook voor regisseur Sluizer opende SPOORLOOS vele deuren. Hij mocht in de VS zelfs een remake maken met sterren als Kiefer Sutherland en Sandra Bullock. Dat leidde tot THE VANISHING, een film die een fiasco werd doordat de Amerikaanse producenten een nieuw einde wensten. Gelukkig volgt SPOORLOOS wél het oorspronkelijke verhaal, waarin Tim Krabbé ons een huiveringwekkende slotakte voorschotelt.

George Sluizer | 1988 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: