kies op titel  

 

crónica de una fuga


‘Een boeiende thriller over leven, dood en de vernietigende kracht van de mens’, zo karakteriseerde de Volkskrant in het kort CRÓNICA DE UNA FUGA. Net als oscarwinnaar LA HISTORIA OFICIAL (1985) gaat deze film over de gevolgen van Jorge Videla’s ontspoorde junta, die tussen 1976 en 1983 meer dan 30.000 Argentijnen spoorloos liet verdwijnen. Sommigen wisten echter aan een wisse dood te ontsnappen, zoals voetbalkeeper Claudio Tamburrini.

CRÓNICA DE UNA FUGA vertelt zijn waargebeurde verhaal. Op een ochtend wordt Tamburrini zomaar gearresteerd, omdat hij een terrorist zou zijn. Vervolgens wordt hij naar een villa gebracht in een buitenwijk van Buenos Aires, waar hij vier maanden lang wordt verhoord. Niet zachtzinnig: zijn ondervragers ontpoppen zich steeds meer als beulen, die Tamburrini en zijn medegevangenen voortdurend vernederen en martelen. Totdat de slachtoffers weten te ontsnappen – ziedaar de titel van de film.

Hoewel CRÓNICA DE UNA FUGA bij vlagen doet denken aan de schokkende setting in SALÒ van Pier Paolo Pasolini, bespaart regisseur Adrián Caetano ons de meeste details. Hij wilde ook helemaal geen gruwelfilm maken, maar een psycholigische thriller waarin vooral montage en suggestie hun werk doen. Het resultaat is bijzonder doeltreffend én spannend.

Adrián Caetano | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: