kies op titel  

 

the aviator


Die arme Martin Scorsese toch. Volgens velen behoort hij tot ’s werelds meest talentvolle regisseurs, maar nog nooit werd hij bekroond met de belangrijkste Oscars. Ook dit jaar greep de Amerikaan met THE AVIATOR naast de hoofdprijzen. En dat terwijl de film een karrenvracht aan nominaties in de wacht had gesleept. Gelukkig werd de pijn uiteindelijk wat verzacht door vier ‘technische’ Oscars én door Cate Blanchett, die naar huis ging met de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol.

Blanchett speelt in THE AVIATOR zeer aanstekelijk en geloofwaardig de wildebras Katherine Hepburn, de beroemde actrice die jarenlang een relatie had met Howard Hughes. Over deze excentriekeling (gespeeld door Leonardo DiCaprio) gaat THE AVIATOR: de film vertelt het gedramatiseerde levensverhaal van deze miljonair annex filmregisseur annex vliegtuigpionier.

Nou ja, gedramatiseerd... Scorsese hoefde zijn fantasie niet eens zo erg de vrije loop te laten. Hughes leidde namelijk een ongelofelijk leven, waarin grote toppen en diepe dalen werden afgewisseld. Hij maakte peperdure (vlieg)films die flopten, bouwde vliegtuigen die snelheidsrecords braken maar hem bijna de dood injoegen, en had relaties met zo’n beetje alle beroemde vrouwen van zijn tijd.

Het is niet verwonderlijk dat juist Scorsese wel brood zag in een film over Hughes, want ook hij wisselt grote successen (TAXI DRIVER, RAGING BULL, CASINO) af met enorme flops (KUNDUN, GANGS OF NEW YORK). Het tot in de puntjes verzorgde THE AVIATOR valt in geen van beide categorieën, maar de regisseur toont ons wel 170 minuten (!) lang zijn kracht.

Martin Scorsese | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: