kies op titel  

 

en un momento dado


EN UN MOMENTO DADO is de langverwachte film over de enige levende god die Nederland rijk is: Johan Cruijff. Documentairemaker en ex-voetballer Ramón Gieling reisde af naar Spanje en interviewde dertien mensen die idolaat zijn van ‘De Verlosser’. Die bijnaam kreeg Cruijff omdat hij als speler – en later als trainer – de Catalanen van hun minderwaardigheidscomplex verloste met overwinningen op aartsrivaal Real Madrid.

De film bevat hoogst vermakelijke momenten, vooral als de geïnterviewde fans hun favoriete Cruijff-moment nadoen. Bovendien zijn sommige van de verhalen die Gieling optekende werkelijk juweeltjes. Zo is daar een vrouw die nooit zal trouwen omdat ze al sinds haar jeugd verliefd is op het Nederlandse voetbal-idool. En een chef-kok die zijn werk in de keuken volledig baseert op het voetbalconcept van Cruijff. Die verhalen worden afgewisseld met de mooiste fragmenten uit Cruijffs voetballeven.

EN UN MOMENTO DADO is dan ook op de eerste plaats een voetbalfilm, maar dat niet alléén. De docu leert je als kijker namelijk ook het nodige over het Catalaanse volk. De film had wel iets minder een hagiografie mogen zijn. Want god of niet, zoals bekend heeft Cruijff ook minder goede kanten – alleen krijgen we die in deze film vrijwel niet te zien. De levende legende komt aan het slot trouwens ook zélf aan het woord. Als veertiende. En dat kan natuurlijk geen toeval zijn, zo merkte de NRC fijntjes op.

Ramón Gieling | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: