kies op titel  

 

the luzhin defence


Je hoeft geen kenner te zijn om te weten dat schaken vele metaforen bevat voor zaken in het dagelijkse leven. En je hoeft gelukkig ook geen kenner te zijn om vat te krijgen op THE LUZHIN DEFENCE, een schaakfilm van de Nederlandse regisseur Marleen Gorris. Na haar Oscar voor ANTONIA gingen in de filmwereld vele deuren voor haar open, waardoor ze bij THE LUZHIN DEFENCE kon werken met een groot budget. Dat vertaalde zich in een rijk aangeklede kostuumfilm met grote sterren als John Turturro en Emily Watson.

Turturro speelt de wereldvreemde schaakgrootmeester Alexander Luzhin, die eind jaren twintig in Italië arriveert voor het WK schaken. Hij ontmoet er de Russische Natalia (Watson), die verliefd op hem wordt. Maar dan beginnen de problemen. In de eerste plaats omdat de aristocratische Natalia door haar familie is voorbestemd om met een Franse graaf te trouwen, in de tweede plaats omdat de zonderlinge Luzhin nooit geleerd heeft om met zijn emoties om te gaan. Schaakmat, of toch niet?

THE LUZHIN DEFENCE is gebaseerd op een roman van Vladimir Nabokov, van wie onder andere het geruchtmakende LOLITA tweemaal werd verfilmd.

Marleen Gorris | 2000 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: