kies op titel  

 

ensemble, c’est tout


ENSEMBLE C’EST TOUT verenigt de hoofdrolspelers van twee doldwaas gemonteerde Franse films: Audrey Tautou uit AMÉLIE en Guillaume Canet uit JEUX DES ENFANTS. Wie vervolgens opnieuw zo’n soort film verwacht komt echter bedrogen uit, want regisseur Claude Berri maakte met ENSEMBLE, C’EST TOUT een zeer beheersd hedendaags relatiedrama.

Nou ja, drama: zo heel dramatisch wordt het allemaal niet in ENSEMBLE C’EST TOUT, waarin de toevallige huisgenoten Camille (Tautou) en Franck (Canet) aanvankelijk niets van elkaar moeten hebben. Ze lijken elkaars tegenpolen: de schuchtere schoonmaakster Camille is eigenlijk te goed voor deze wereld, terwijl restaurantmedewerker Franck vooral rauw en bozig uit de hoek komt. Maar ook hij blijkt een goed hart te hebben. Het zal daarom geen verrassing zijn dat het duo naar elkaar toegroeit in deze film, die met opvallend weinig relatiehobbels toewerkt naar een happy end.

Regisseur Berri (vooral bekend van zijn tweeluik JEAN DE FLORETTE/MANON DES SOURCES uit 1986) ontleende het verhaal van ENSEMBLE, C’EST TOUT aan de gelijknamige bestseller van de Franse journalist/schrijfster Anna Gavalda. Vooral NRC Handelsblad was zeer lovend over het resultaat: ‘Wie over twintig jaar wil weten hoe het was om te leven in 2007 is verplicht deze film te analyseren. Ook al omdat de film in Frankrijk een gevoelige snaar raakte en een groot publiekssucces werd.’

Claude Berri | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: