kies op titel  

 

le grand voyage


LE GRAND VOYAGE is een roadmovie over een vader en een zoon die een lange pelgrimage naar Mekka maken. Volgens pa moet zo’n tocht veel moeite kosten, vandaar dat het duo in een oude blauwe auto vanuit Frankrijk naar de heilige plaats rijdt – een rit van bijna 5000 kilometer over veelal slechte wegen.

Centraal in de film staat de generatiekloof tussen de Frans-Marokkaanse jongeman Réda en zijn strenge moslimvader. Je raadt het al: de orthodoxe vader en verwesterde zoon komen tijdens de zware trip nader tot elkander. Tot zover geen verrassing. Maar anders dan je zou verwachten gaat dat niet gepaard met grote ruzies en woordenwisselingen. Sterker nog, de twee voeren slechts hoogst summiere gesprekken. Vooral die stiltes zijn veelzeggend, zo constateerde de Volkskrant treffend.

Tijdens die stiltes kunnen wij genieten van de steeds spectaculairder wordende landschappen, die één van de grootste attracties van de film worden. LE GRAND VOYAGE heeft echter méér te bieden dan alleen mooie plaatjes. Anders zou regisseur Ismaël Ferroukhi met zijn semi-autobiografische film (hij is zelf een jonge Fransman met Marokkaanse roots) immers nooit in 2004 de prijs voor het beste debuut hebben gewonnen op het Filmfestival van Cannes.

Ismaël Ferroukhi | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: