kies op titel  

 

burning in the wind


Silvio Soldini’s PANE E TULIPANI was in 2000 een grote hit in de filmhuizen. Na deze luchtige komedie sloeg Soldini een totaal andere weg in: hij maakte BURNING IN THE WIND, een aangrijpend drama over een onmogelijke liefde.

De film draait om Tobias Hovrath, de buitenechtelijke zoon van een prostituée en een dorpsonderwijzer in een Oost-Europees land. Nadat hij uit wraak zijn vader heeft neergestoken vlucht de jonge Tobias naar het Westen. Hij belandt in Zwitserland, waar hij schrijver wil worden maar ondertussen een uitzichtloos bestaan leidt als fabrieksarbeider. Op een dag duikt zijn halfzus Line op, die in dezelfde fabriek blijkt te werken en met haar man en baby in de buurt woont. Tobias raakt verliefd op Line en zoekt toenadering, maar haar huwelijk staat een relatie in de weg.

Soldini gebruikt deze liefdesaffaire om een pijnlijk portret te schetsen van het immigrantenleven in Zwitserland, waar etnische minderheden het vuile werk opknappen. Een actueel thema, gezien het recente referendum aldaar over het toelaten van buitenlanders. De Zwitserse VVV zal niet erg blij zijn met Soldini’s film, want zelden werd het vreselijk keurige Zwitsersland zo grauw en grijs neergezet.

Silvio Soldini | 2002 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: