kies op titel  

 

langer licht


Zelden is het wat troosteloze Amsterdam-Noord zo fraai in beeld gebracht als in LANGER LICHT. De film is het debuut van de jonge regisseur David Lammers, volgens kenners momenteel misschien wel het grootste regietalent van Nederland. Zijn eindexamenwerk voor de filmacademie (DE LAATSTE DAG VAN ALFRED MAASSEN) werd in 2001 in Cannes vertoond en kreeg bovendien een Gouden Kalf. En vorig jaar won Lammers in Rotterdam nog een Tiger Cub Award voor de korte film VEERE.

LANGER LICHT is een mooi psychologisch drama over Lucien, een weduwnaar die samen met zijn puberende zoon Mitchel in een doorzonwoning woont. Lucien runt een kleine boksschool waar hij allochtone en autochtone jongens en meisjes uit de buurt traint. Voor die kinderen vormt hij een grote steun en toeverlaat, terwijl hij met zijn eigen zoon nauwelijks of niet kan communiceren. De oorzaak daarvan ligt in het verleden: een traumatisch ongeluk waarbij Lucien’s vrouw en dochtertje om het leven kwamen. Sindsdien leven vader en zoon volkomen langs elkaar heen, maar met vallen en opstaan komen ze uiteindelijk toch nader tot elkaar.

Lammers’ eerste lange speelfilm steunt op drie pijlers: het uitgekiende camerawerk van Lennert Hillege, een mooie soundtrack en bovenal het acteren. Theateracteur Raymond Thiry steelt met zijn doorleefde kop de show als boksschoolhouder, maar ook de kleine bijrol van de jonge Melody Klaver als vriendinnetje is opvallend. Onthoud die naam! Eerder blonk zij al uit in het minstens zo goede DIEP van Simone van Dusseldorp.

David Lammers | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: