kies op titel  

 

romanzo criminale


Het script van ROMANZO CRIMINALE komt uit de koker van de Italiaanse schrijvers Sandro Petraglia en Stefano Rulli. Die doen misschien geen belletje rinkelen, maar dit duo schreef het scenario van LA MEGLIO GIOVENTÙ – de enigszins overschatte filmhuishit van 2004. In hun nieuwste verhaal grijpen ze opnieuw terug naar het verleden: ROMANZO CRIMINALE laat de opkomst en ondergang zien van een maffia-achtige bende in het Rome van de roerige jaren zeventig en tachtig, toen de politicus Aldo Moro werd ontvoerd en er een grote bomaanslag werd gepleegd in Bologna.

Bij beide misdaden was de bende van Magliana betrokken, met als kopstukken ‘Il Freddo’, ‘Il Libanese’ en ‘Dandy’. In het begin van de film zien we hoe drie jonge schoffies zichzelf die bijnamen geven wanneer ze nog onderaan de criminele ladder staan. Eenmaal aan de top houden ze de onderwereld van Rome in hun greep. Maar dat niet alleen: ze hebben ook banden met schimmige juristen en corrupte politici in de bovenwereld en verlenen hand- en spandiensten aan zowel de linkse Rode Brigades als aan ultrarechtse neofascisten. Zoveel misdaad en opportunisme loont echter niet, zo laat de film van regisseur Michele Placido zien. Door onderlinge strijd gaat de bende uiteindelijk ten onder.

Met 2,5 uur neemt Placido de tijd om dit verhaal te vertellen, maar ROMANZO CRIMINALE is desondanks geen lange zit. ‘Je zou bijna gaan menen dat de schrijvers hebben geleerd van wat niet deugde aan LA MEGLIO GIOVENTÙ’, constateerde de recensent van de GPD-kranten treffend.

Michele Placido | 2005 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: