kies op titel  

 

schultze gets the blues


Eén van de grote verrassingen op het Rotterdams Filmfestival van 2004 was SCHULTZE GETS THE BLUES. Dit debuut van de Duitse regisseur Michael Schorre is een ingetogen tragikomedie over de volslanke vrijgezel Schultze – een mijnwerker die in het voormalige Oost-Duitsland met vervroegd pensioen wordt gestuurd.

Hij raakt hierdoor flink depri, maar de redding komt van de blues-muziek. Per toeval ontdekt Schultze dat hij op zijn accordeon behalve polka’s ook Amerikaanse blues kan spelen, en vanaf dat moment staat zijn gezapige leventje compleet op zijn kop. Zeker als hij door zijn dorpsgenoten wordt uitgezonden naar een muziekfestijn in de VS. In de Deep South van Louisiana vindt Schultze niet alleen de wortels van zijn geliefde muziek, maar vindt hij ook het geluk.

De grote troef van SCHULTZE GETS THE BLUES is zonder meer hoofdrolspeler Horst Krause, die een mooie metamorfose ondergaat van chagrijnige dikzak tot goedmoedige levensgenieter. En niet te vergeten de aanstekelijke muziek en droge humor, waarmee de film van begin tot eind doorspekt is.

Wat dat betreft heeft regisseur Schorr goed gekeken naar Jacques Tati en Alex van Warmerdam. Het resultaat is een erg grappige film, waarin net als in het kassucces GOOD BYE LENIN! bijzonder raak de draak wordt gestoken met de truttigheid van het oude Oost-Duitsland.

Michael Schorre | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: