kies op titel  

 

bienvenue chez les ch’tis


In Frankrijk was BIENVENUE CHEZ LES CH’TIS een ongekend fenomeen. Met meer dan twintig miljoen verkochte tickets – net zoveel als het totale jaarlijkse bioscoopbezoek in Nederland – werd deze komedie daar binnen een jaar de succesvolste film aller tijden.

BIENVENUE gaat over Philippe Abrahams, een manager van een klein postkantoor in de Provençe die carrière hoopt te maken. Dat loopt helaas anders dan hij dacht. Philippe krijgt geen promotie naar een postkantoor aan de zonnige Côte d’Azur, maar wordt overgeplaatst naar een dorpje in Pas de Calais. In dat uiterste noordwesten wonen de Ch’tis, mensen die heel anders praten dan de rest van het land en er heel andere gewoonten op nahouden. Het zijn zo’n beetje de Friezen (of Limburgers) van Frankrijk, waarover vergelijkbare vooroordelen bestaan.

De tegenstellingen tussen de oerfranse Philippe en zijn nieuwe collega’s en dorpsgenoten vormen de motor van de vele (taal)grappen in de film. Soms leuk, soms flauw, vaak heel absurd. Verwacht van BIENVENUE CHEZ LES CH’TIS geen verfijnde humor à la Jacques Tati, al bevat de film wel verwijzingen naar de grote meester. De film van regisseur/acteur Dany Boon is eerder een soort
FLODDER in Frankrijk, maar dan zonder alle banale grappen. ‘Wie een sociaal document over het Frankrijk van Sarkozy wil, moet verder zoeken. Voor goed anderhalf uur grinniken om die rare Fransen bent u wel aan het juiste adres’, aldus de Filmkrant.

Danny Boon | 2008 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews




Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: