kies op titel  

 

gegen die wand


‘Een intensieve liefdestragedie over twee verloren zielen’, zo bestempelt de Turks-Duitse regisseur Fatih Akin zelf graag zijn film GEGEN DIE WAND. Daarmee lijkt niets teveel gezegd, want GEGEN DIE WAND gaat over een man van veertig en een vrouw van twintig die elkaar ontmoeten nadat ze allebei een mislukte zelfmoordpoging hebben gedaan.

De twee – Birol en Sibel – zijn kinderen van Turkse immigranten. Ze sluiten een schijnhuwelijk zodat Sibel kan ontsnappen aan het juk van haar conservatieve ouders, die vinden dat hun dochter alleen met een échte Turk mag trouwen. Birol en Sibel delen vervolgens een woning maar niet elkaars leven – totdat er liefde tussen hen opbloeit. Maar gezien hun voorgeschiedenis wél een liefde waar een tijdbom onder tikt.

GEGEN DIE WAND was begin 2004 een sensatie van jewelste op het Berlijns Filmfestival. De film won er behalve de Gouden Beer ook de FIPRESCI-prijs van de internationale filmkritiek. ‘GEGEN DIE WAND heeft drie keer zoveel drama in petto als alle andere competitiefilms samen, maar ook drie keer zoveel dynamiek en energie. Fatih Akins film is melodrama, romantische komedie en Griekse tragedie tegelijk’, berichtte de Filmkrant enthousiast. In Duitsland was de film een grote hit, en in ons land was het volgens critici de beste film van 2004.

Fatih Akin | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: