kies op titel  

 

shattered glass


SHATTERED GLASS is gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van de Amerikaanse verslaggever Stephen Glass. Als beginnend schrijver komt hij, net twintig jaar oud, als staffwriter binnen bij het prestigieuze opinieweekblad The New Republic. Tussen 1995 en 1998 groeit hij daar uit tot een van de meestbelovende jonge journalisten in Washington. Glass scoort jarenlang de ene scoop na de andere... totdat blijkt dat hij meer dan de helft van zijn artikelen grotendeels uit zijn duim zoog.

In SHATTERED GLASS zien we hoe iedereen er intuint – van (hoofd)redacteuren tot uitgever, van feitencheckers tot gewone lezers. Maar vooral zien we hoe Glass na een fascinerend onderzoek, dat het spannendste deel van de film vormt, langzaam maar zeker van zijn voetstuk valt. Zijn carrière gaat aan diggelen. Over de reden van zijn bedrog (eerzucht, faalangst of pseudologica fantastica) laat de film je echter in het ongewisse. Daar mag je als kijker zelf naar raden.

De film is het sterke debuut van regisseur Billy Ray, waarin de jonge Canadese acteur Hayden Christensen met verve de hoofdrol speelt. Hoe het met de échte Stephen Glass is afgelopen lezen we in de aftiteling: hij ging in therapie, voltooide in 2003 een rechtenstudie en schreef een boek (The Fabulist) over een jonge frauderende journalist. Fictie, dat spreekt vanzelf.

Billy Ray | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: