kies op titel  

 

de tweeling


DE TWEELING is een bewerking van Tessa de Loo’s gelijknamige bestseller. De Loo schreef een complexe roman over de Duitse tweelingzusjes Anna en Lotte, die rond 1920 op jonge leeftijd van elkaar worden gescheiden. Anna groeit in Duitsland op binnen een armoedig boerengezin, terwijl Lotte bij een welgestelde Nederlandse familie terechtkomt. Wanneer de meisjes oud genoeg zijn om elkaar eindelijk weer te ontmoeten drijft de Tweede Wereldoorlog een wig tussen hen in. Het contact gaat ruziënd verloren, maar als de twee vrouwen bejaard zijn komen ze elkaar toevallig tegen in een kuuroord.

Regisseur Ben Sombogaart, die eerder scoorde met de jeugdfilms ABELTJE en HET ZAKMES, was dé aangewezen man om het ingewikkelde boek van De Loo te verfilmen. Het is hem vlekkeloos afgegaan. In DE TWEELING springt hij voortdurend tussen de drie verhaallijnen heen en weer zonder dat het overzicht en de spanning verloren gaan.

Het meest opvallend aan de film is zonder meer het grote ensemble sterke hoofdrolspelers. Ellen Vogel zet met de bejaarde Lotte misschien niet haar meest geloofwaardige rol neer, maar dat wordt meer dan goed gemaakt door het spel van Thekla Reuten als de jongere Lotte. Zij wordt echter nog overtroefd door de hier onbekende Duitse actrice Nadja Uhl, die de jongere Anna speelt. Wat een klasse!

Ben Sombogaart | 2002 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: