kies op titel  

 

the departed


Regisseurs die zich wagen aan een remake krijgen vaak veel kritiek te verduren. In het geval van THE DEPARTED ligt dat anders: de film van Martin Scorsese sleepte liefst vijf Oscar-nominaties in de wacht, waaronder die voor beste film en beste regie. Terecht, want Scorsese maakte zijn beste film sinds CASINO uit 1995.

THE DEPARTED is dan ook geen simpele herhalingsoefening. Het scenario is gebaseerd op de HongKong-film INFERNAL AFFAIRS, die enkele jaren geleden het publiek op het Rotterdams Filmfestival in vervoering bracht. Scorsese verplaatste dit verhaal echter naar de VS en gaf er een eigen draai aan. Zijn film draait om maffia-baas Frank Costello (Jack Nicholson, als altijd in overdive), die één van zijn jonge trawanten (Matt Damon) laat infiltreren bij de politie. Wat Costello niet weet is dat de politie tegelijkertijd een undercover-agent (Leonardo DiCaprio) laat binnendringen in zijn eigen organisatie. Vervolgens ontstaat een bloedige klopjacht, waarin zowel politie als maffia op zoek gaan naar het lek binnen hun organisatie.

Scorsese’s voorgaande films THE AVIATOR en GANGS OF NEW YORK leden helaas aan een overdaad aan figuranten en grootschalige sets. In THE DEPARTED verbeeldt de regisseur zijn spannende verhaal gelukkig zonder overbodige poespas: niet het ensceneren maar het acteren staat dit keer voorop. Met als uitblinker een keiharde DiCaprio, die zijn eerdere rollen ver achter zich laat.

Martin Scorsese | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: