kies op titel  

 

a guide to recognizing your saints


A GUIDE TO RECOGNIZING YOUR SAINTS is een Amerikaanse film zoals ze weinig meer worden gemaakt. Ongepolijst, rauw en met een bijzondere blik op de krochten van de Amerikaanse maatschappij. Niet voor niets wordt het debuut van regisseur Dito Montiel vergeleken met het vroege werk van Martin Scorsese, die ons begin jaren zeventig in MEAN STREETS en TAXI DRIVER de onderbuik van New York toonde.

Ook A GUIDE speelt in New York: in Astoria, in wat minister Vogelaar een ‘prachtwijk’ zou noemen. Montiel verfilmde er zijn eigen levensverhaal. We zien hoe hij begin jaren tachtig opgroeide in de achterstandswijk – in een disfunctionerend gezin en tussen de kansarme jongeren. En we zien hoe en waarom hij op de vlucht slaat naar Californië, waar hij zich als schrijver weet te ontworstelen aan zijn oude milieu. Al blijft het verleden hem achtervolgen, zo merkt Montiel als hij twee decennia later voor het eerst weer terugkeert naar zijn wortels.

In de film worden deze verhaallijnen via flasbacks aan elkaar gekoppeld, waardoor je een steeds beter beeld krijgt van het vroegere leven van Montiel. Zijn relaas levert een bijzonder sterk drama op, met mooie rollen van tienertalent Shia Le Beouf en de gevallen ster Robert Downey jr. als de jonge cq. oude Dito Montiel. Geen acteur die zo droevig kan kijken als Downey jr., wat A GUIDE TO RECOGNIZING YOUR SAINTS extra geloofwaardig maakt. ‘Dit is één van de krachtigste Amerikaanse films die dit jaar verscheen. Wie wil ruiken aan talent, voilà, hier is het’, aldus de Filmkrant.

Dito Montiel | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: