kies op titel  

 

the life aquatic


Soms bereiken acteurs méér effect door juist minder te doen. Neem Bill Murray, die vroeger vaak dominant – of zelfs irritant – aanwezig kon zijn in films. De laatste jaren speelt de Amerikaanse komiek gelukkig veel ingetogener. Dat leverde hem glansrollen op als uitgerangeerd acteur in LOST IN TRANSLATION en als karikatuur van psycholoog/schrijver Oliver Sacks in THE ROYAL TENENBAUMS.

Met regisseur Wes Anderson van die laatste film ging hij opnieuw in zee voor de komedie THE LIFE AQUATIC. Letterlijk zelfs, want Murray kroop in de huid van Jacques Cousteau – de gemankeerde natuurvorser die in de jaren zestig en zeventig de wereldzeeën onveilig maakte met zijn onderzoeksboot de Calypso. Dat leverde destijds veelbekeken natuurdocumentaires op waarin kapitein Cousteau steevast zélf de hoofdrol speelde. Mensen die het ooit zagen zullen zich ongetwijfeld diens maffe rode mutsje herinneren.

Dat mutsje zien we in veelvoud terug in THE LIFE AQUATIC, waar de complete crew van natuurfilmer Steve Zissou (Murray) er eentje draagt. En zo zitten er meer gimmicks in de film: even ridicule als nauwsluitende duikpakken, gedateerde communicatietechnieken en een volledig geschifte bemanning. Zissou’s collega’s worden gespeeld door een keur aan beroemde acteurs: een zwangere én zeer komische Cate Blanchett, Willem Dafoe als Duitser met een minderwaardigheidscomplex, Jeff Goldblum als gefortuneerd onderzoeker, enzovoorts.

Samen met Murray maken zij THE LIFE AQUATIC tot een bijna perfecte parodie, met voldoende grappen en vondsten voor twéé films. Kijk alleen maar eens naar de doelbewust onbeholpen special effects, of luister goed naar de soundtrack met Portugese covers van beroemde David Bowie-liedjes. Bizar!

Wes Anderson | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: