kies op titel  

 

vicky cristina barcelona


‘Willen jullie allebei tegelijk met mij naar bed?’, vraagt de Spaanse kunstenaar Juan plompverloren aan de jonge Amerikaanse vriendinnen Vicky en Cristina die op vakantie zijn in Barcelona. Er zijn mannen om minder gemept. Maar womanizer Juan (Javier Bardem) komt ermee weg. In ieder geval bij de alleenstaande Cristina (Scarlett Johansson), die direct gecharmeerd is van de knappe kunstenaar. Vicky (de hier vrij onbekende Rebecca Hall) moet echter weinig hebben van Juan – zij vindt hem maar hufterig en staat bovendien aan de vooravond van haar huwelijk. Toch gaat het duo mee naar zijn atelier in Oviedo. En dat leidt tot een reeks verwikkelingen die de hoofdmoot vormen van de erg leuke relatiekomedie VICKY CRISTINA BARCELONA.

Wie daarin wat doet met wie zullen we hier niet verraden. Wél dat op een gegeven moment Juan’s ex-vrouw María Elena (Penélope Cruz) opduikt. Zij geeft het begrip Spaanse furie een nieuwe dimensie: vol woede wringt de manische María Elena zich tussen haar ex en zijn nieuwe vriendinnen. Er ontstaat zelfs een soort driehoeksrelatie, al barst uiteindelijk toch de bom.

De Amerikaanse oudgediende Woody Allen maakte met VICKY CRISTINA BARCELONA een sprankelende film. Na een mindere periode bewijst Allen dat hij de laatste jaren weer in vorm is, waarbij hij dankbaar gebruik maakt van Scarlett Johansson (eerder ook te zien in zijn films MATCHPOINT en SCOOP). De beste rollen zijn dit keer echter weggelegd voor Rebecca Hall en Penélope Cruz, die aantoont dat ze vooral in het Spaans een topactrice is. Dat vond ook de Oscarjury, want Cruz won er in 2009 de Oscar mee voor beste vrouwelijke bijrol.

Woody Allen | 2008 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: