kies op titel  

 

touching the void


Met de bergbeklimmersfilm TOUCHING THE VOID geeft de Schotse documentairemaker Kevin McDonald een nieuwe dimensie aan het woord docudrama. Een gedramatiseerde film gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen is natuurlijk al vaker gemaakt (denk aan BLOODY SUNDAY), maar zelden zó spannend en beklemmend. Volgens de vooraanstaande filmcriticus Roger Ebert is TOUCHING THE VOID zelfs ‘meer horrorfilm dan een échte horrorfilm dat ooit kan zijn’.

McDonald’s film is gebaseerd op het gelijknamige boek van bergbeklimmer Joe Simpson (vertaald als Over de rand), waarin een rampzalige klimexpeditie in de Andes wordt beschreven. In 1985 klimt Simpson samen met Simon Yates naar de top van de 6356 meter hoge Siula Grande. De beklimming lukt, maar tijdens de afdaling gaat het faliekant mis: Simpson breekt zijn been en knie, waarna hij tot overmaat van ramp in een gletsjerspleet belandt. Meer dood dan levend haalt hij uteindelijk toch het basiskamp.

Dit verhaal wordt in de film verteld door Simpson en Yates zelf, terwijl de gebeurtenissen in de bergen worden ‘nagespeeld’ door acteurs. Hoewel de afloop van tevoren vaststaat blijft de film toch nagelbijtend spannend. Bovendien bevat TOUCHING THE VOID imponerende opnamen van bergtoppen, sneeuwvlakten en gletsjers. Veel bergbeklimmers – en wie kunnen het beter weten? – noemen het de beste klimfilm ooit.

Kevin McDonald | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: