kies op titel  

 

de verlossing


DE VERLOSSING is een verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Hugo Claus, die zelf de regie op zich nam. Na een adempauze van tien jaar is het de vijfde film van de Vlaamse alleskunner, die naast ontelbare gedichten ook tientallen novelles, romans, toneelstukken en scenario's op zijn naam heeft staan. Voor DE VERLOSSING werkte hij samen met een andere Vlaamse reus: acteur Jan Decleir.
Decleir speelt de pater familias in de het ontspoorde gezin Vanderginste, dat in een vervallen fabriek woont en buiten de maatschappij staat. De moeder (Gilda Bal) is terminaal ziek: de bedlegerige vrouw heeft zowel psychische als lichamelijke klachten en wordt geplaagd door visioenen van haar overleden zus (een Vlaams sprekende Willeke van Ammelrooy). De volwassen kinderen van Vanderginste zijn net als hun ouders niet helemaal goed in de maatschappij terecht gekomen.
Claus geeft de verziekte verhoudingen binnen het gezin haarfijn weer in zijn film, die alle kenmerken heeft van een Griekse tragedie. Het oorspronkelijke toneelstuk is in DE VERLOSSING nog duidelijk aanwezig en de regisseur weet een bijzonder passende, beklemmende sfeer op te roepen. Maar eerlijk is eerlijk: als film wist DE VERLOSSING de critici niet helemaal te overtuigen.

Hugo Claus | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: