kies op titel  

 

zodiac


Op het eerste gezicht past ZODIAC naadloos in het oeuvre van de Amerikaanse regisseur David Fincher. Net als zijn moderne klassiekers SE7EN en FIGHT CLUB wordt er in deze film namelijk veel gemoord. Maar op het tweede gezicht blijkt het toch een heel ander soort film: geweld speelt dit keer slechts een kleine bijrol, het gaat Fincher om de persoonlijke drama’s van zijn hoofdpersonen.

En aan drama’s geen gebrek, want ZODIAC vertelt het waargebeurde verhaal van een seriemoordenaar die rond 1970 actief is in San Francisco. Na elke moord stuurt de man gecodeerde boodschappen naar de San Francisco Cronicle. Bij die krant bijten misdaadjournalist Paul Avery (Robert Downey jr.) en illustrator Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) zich vast in de speurtocht naar de dader. Tevergeefs allemaal. Vele jaren lang blijkt elke nieuwe aanwijzing telkens opnieuw een dood spoor op te leveren. Terwijl ze voor hun manische speurtocht grote offers brengen: zowel hun werk als hun privé-leven lijden er ernstig onder. Politie-inspecteur Dave Toschi (Mark Ruffalo) vergaat het nauwelijks beter. Ook zijn onderzoek naar de moordenaar verzandt volledig – en daarmee ook zijn carrière.

Fincher neemt ruim 2,5 uur de tijd om de verschillende verhaallijnen te vertellen. Toch is ZODIAC geen lange zit, zo constateerde de Filmkrant die de film ‘intelligent en aangrijpend’ noemde. De productieve regisseur is trouwens alweer druk bezig met zijn volgende project: THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON, met in de hoofdrollen BABEL-sterren Brad Pitt en Cate Blanchett. In de filmwereld wordt al reikhalzend uitgezien naar deze productie, die in de loop van 2008 in première gaat.

David Fincher | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: