kies op titel  

 

atanarjuat, the fast runner


Wie van veel ijs houdt, moet zeker naar ATANARJUAT, THE FAST RUNNER gaan kijken. Het is de eerste speelfilm over het oerleven van de Inuit, een eskimo-volk in het Canadese Igloolik op de ijskoude Noordpool.

ATANARJUAT vertelt een klassieke legende over de strijd tussen goed en kwaad binnen een Inuit-stam, waarin twee neven strijden om één vrouw. Dat verhaal vormt de kapstok voor een ander verhaal: over het harde leven op de Noordpool en over de vroegere mores en gebruiken van de Inuit. Gedetailleerd laat de film zien hoe de mannen jagen op zeehonden en vogels, hoe het vlees daarvan rauw verorberd wordt en hoe de vrouwen de huiden verwerken tot kleding en tentdoeken. Zonder in folklore te vervallen maakte regisseur Zacharias Kunuk – zelf ook een Inuit – zo een prachtig portret van zijn eigen volk.

Kunuk won voor zijn debuutfilm in 2001 de Gouden Camera in Cannes. Vervolgens maakte ATANARJUAT een zegetocht over de hele wereld. Niet zo verwonderlijk, want het bijna drie uur durende epos bevat behalve schitterende beelden van het poolijs ook een haast betoverende geluidsband met krakend ijs en Bulgaars (!) monnikengezang.

Zacharias Kunuk | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: