kies op titel  

 

storytelling


Regisseur Todd Solondz maakte de afgelopen jaren furore met films als WELCOME TO THE DOLLHOUSE en HAPPINESS, waarin hij de Amerikaanse blanke middle-class een spiegel voorhield. Het beeld in die spiegel stemde vaak verre van vrolijk: onder het dunne laagje beschaving zit volgens Solondz bij velen verdorvenheid en seksuele frustratie verborgen. In zijn nieuwste film STORYTELLING gaat de regisseur op dezelfde voet verder en pakt hij zijn landgenoten opnieuw hard aan.
STORYTELLING is een tweeluik: het begint met een vrij schokkend kort verhaal (‘fiction’ geheten) over een politiek-correcte blanke studente, die seks bedrijft met een gehandicapte klasgenoot en met haar zwarte docent. Als zij de laatste van verkrachting beschuldigt zijn de rapen gaar. Vervolgens start het losstaande tweede deel (‘non-fiction’ geheten) waarin een documentairemaker een portret filmt van een mislukte scholier uit een burgerlijk gezin. Hierbij hanteert Solondz een soort Droste-effect, want in feite doet hij in zijn eigen films hetzelfde als de regisseur doet in ‘non-fiction’.
Net als in zijn eerder films legt Solondz in het bittere STORYTELLING genadeloos de gebreken van de Amerikaanse maatschappij bloot. Hij gaat daarbij veel verder dan Hollywood aandurfde met AMERICAN BEATY, een film waarmee in STORYTELLING nog even slim de draak wordt gestoken.

Todd Solondz | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: