kies op titel  

 

les vacances de m. hulot


Jacques Tati introduceerde in LES VACANCES DE M. HULOT voor het eerst monsieur Hulot, het personage dat hem bij een groot publiek onsterfelijk zou maken. Dit typetje was de kapstok waaraan Tati al zijn ideeën kon ophangen – vooral die over komedie natuurlijk. Maar en passant kon hij er ook zijn denkbeelden in kwijt over de toestand van de ‘moderne’ maatschappij, waar voor een wereldvreemde man als Hulot eigenlijk geen plaats meer was.

Dat wordt overduidelijk in de komedie LES VACANCES DE M. HULOT, waarin de onhandige Hulot een compleet strandhotel op stelten zet. Al zijn goed bedoelde acties pakken voortdurend verkeerd uit, waardoor de vakantie van de de hotelgasten op een enorme catastrofe uitloopt. Tati trakteert de kijker daarbij op een aaneenschakeling van perfect getimede grappen en running gags.

Van al zijn films is LES VACANCES DE M. HULOT misschien wel Tati’s meest uitbundige. Sowieso blijft het de Tati-film met de mooiste openingscène, waarin de regisseur zonder enige dialoog de lachers op zijn hand krijgt. De beroemde scène – op een station waar passagiers voortdurend van perron moeten wisselen – bewijst dat tijdloze humor wel degelijk bestaat. LES VACANCES DE M. HULOT hoort dan ook tot het selecte groepje oude films dat de tand des tijds heeft doorstaan.

Jacques Tati | 1953 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: