kies op titel  

 

memento


Stel je eens voor: je hebt geen korte-termijn geheugen meer en vergeet alles wat je zojuist hebt meegemaakt. Dat is het intrigerende uitgangspunt van MEMENTO, de tweede veelbekroonde film van de jonge Britse regisseur Christopher Nolan (FOLLOWING).

MEMENTO gaat over de voormalige verzekeringsagent Leonard (Guy Pearce uit L.A. CONFIDENTIAL), die op zoek is naar de moordenaar van zijn vrouw. Sinds die moord kan hij zich niets meer herinneren. Zijn ‘geheugen’ bestaat uit Polaroid-foto’s, briefjes en getatoeëerde teksten op zijn lichaam. Hij krijgt hulp van een vrouw (Carrie-Anne Moss) en een politie-agent (Joe Pantolanio), maar weet niet of hij ze kan vertrouwen.

Het bijzondere van MEMENTO is dat de film begint bij het einde van het verhaal en vervolgens volledig achterstevoren wordt verteld. De ene scène houdt op waar de vorige begon. Als kijker kom je daardoor in dezelfde toestand als Leonard: bij elke scène is het gissen naar wat daarvóór gebeurd is en telkens verandert de kijk op het verhaal en op de hoofdrolspelers. Langzaam grijpen de puzzelstukjes echter in elkaar, en dan blijkt MEMENTO een psychologische thriller om nooit te vergeten.

Christopher Nolan | 2000 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: