kies op titel  

 

nynke


NYNKE van regisseur Pieter Verhoeff is een biopic over Sjoukje Bokma de Boer, die begin vorige eeuw onder het pseudoniem Nynke van Hichtum succesvolle kinderboeken publiceerde over Friese landarbeidersgezinnen. Zij was tevens de echtgenote van de socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra. De film laat de ontwikkeling van hun relatie zien, die uiteindlijk in 1906 eindigt met een scheiding. Het streven naar vrijheid van Van Hichtum botste namelijk met de alledaagse praktijk van rond 1900: zij moest veel strijd leveren om haar literaire idealen te verwezenlijken.

De stuwende kracht van NYNKE is hoofdrolspeelster Monic Hendrickx, die eerder schitterde in DE POOLSE BRUID. Zij speelt Van Hichtum volstrekt naturel en geloofwaardig. Tegenspeler Jeroen Willems doet daar als Troelstra slechts weinig voor onder. Een andere hoofdrol is weggelegd voor het Friese landschap, want behalve een filmbiografie is NYNKE ook een liefdesbetuiging aan Friesland.

De film won tijdens het Nederlands Film Festival van 2001 het Gouden Kalf voor beste lange speelfilm. NYNKE was tevens de Nederlandse inzending voor de Oscars van 2002, maar haalde niet de laatste vijf genomineerden.

Pieter Verhoeff | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: