kies op titel  

 

bright star


Na zes jaar zonder grote producties maakte regisseur Jane Campion in 2009 haar rentree op het hoogste podium. Met het kostuumdrama BRIGHT STAR dong zij mee naar de Gouden Palm in Cannes. Zeer vertrouwd terrein voor de Nieuw-Zeelandse, want haar meesterwerk THE PIANO viel er in 1993 in de prijzen. Zoveel roem was Campion dit keer niet gegund, al kreeg haar nieuwste drama wel veel bijval van critici en andere filmprofessionals. De Volkskrant omschreef de film bijvoorbeeld als ‘twee uur zinderend genot’.

Het liefdesdrama BRIGHT STAR speelt in het begin van de 19e eeuw. De film gaat over de gefnuikte relatie tussen de jong gestorven dichter John Keats (Ben Whishaw uit PERFUME) en de grote liefde van zijn leven, Fanny Brawne (Abbie Cornish uit ELIZABETH). De twee worden elkaars buren wanneer de armlastige en ziekelijke Keats komt inwonen bij een bevriende schrijver. De vrijgevochten Fanny moet eerst niet zoveel hebben van poëzie, maar dat verandert wanneer de vonk tussen beiden overspringt. Haar jaloerse buurman denkt daar helaas heel anders over en vormt een spelbreker. Als Keats vanwege een longziekte moet verhuizen naar Italië komt zijn relatie met Fanny nog meer in gevaar.

Het bijzondere van BRIGHT STAR is dat het drama bij vlagen verpakt is in betoverende beelden. Ook bijzonder is de hereniging tussen regisseur Campion en de Britse actrice Kerry Fox, die de moeder speelt van Fanny. Samen maakten zij begin jaren negentig het verpletterende AN ANGEL AT MY TABLE, over de Nieuw-Zeelandse schrijfster Janet Frame die jarenlang ten onrechte werd behandeld voor schizofrenie en ternauwernood ontsnapte aan een lobotomie-operatie.

Jane Campion | 2009 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: