kies op titel  

 

into the wild


Pakweg twintig jaar geleden gold Sean Penn als het enfant terrible van Hollywood. Hij stond te boek als een lastige vent, die vooral bekend was omdat hij een paar jaar getrouwd was met Madonna. Hoe anders liggen de kaarten tegenwoordig. Filmcritici roemen de in 1960 geboren Penn steevast als de beste acteur van zijn generatie en hij wordt alom geprezen voor zijn regietalent. Bovendien was hij in 2008 juryvoorzitter in Cannes – misschien wel het meest prestigieuze baantje in de filmwereld.

Met zijn vierde speelfilm INTO THE WILD bewijst Penn dat al die eer niet uit de lucht komt vallen. Want na THE INDIAN RUNNER met Dennis Hopper en twee producties met Jack Nicholson (THE CROSSING GUARD en THE PLEDGE) laat Penn zien dat hij ook zonder grote sterren een bijzonder goede film kan regisseren.

In INTO THE WILD vertelt hij het waargebeurde verhaal van Christopher McCandless, die als twintiger met zijn huisje-boompje-beestje bestaan brak en in zijn eentje de wilde natuur introk. De jonge Amerikaan ging op zoek naar vrijheid en naar zijn eigen grenzen, liefst ver weg van de beschaafde wereld. McCandless’ tocht werd hoe langer hoe avontuurlijker (lees: gevaarlijker), maar daarvoor betaalde hij uiteindelijk een hoge prijs. Klimjournalist Jon Krakauer schreef er in 1996 een bestseller over, waarna verfilming haast niet kon uitblijven.

Sean Penn en zijn cameraman Eric Gautier stopten INTO THE WILD vol overdonderende opnamen van Amerikaans natuurschoon. Het maakt dat de film op twee manieren werkt: als natuurfilm én als drama over een naïeve jongeman die het noodlot tart.

Sean Penn | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: