kies op titel  

 

to die for


Anno 2006 kun je het je nauwelijks meer voorstellen, maar tien jaar geleden was Nicole Kidman nog een betrekkelijke nobody. Hoewel ze een paar mooie rollen op haar naam had – waaronder een ijzingwekkende doorbraak in DEAD CALM – stond ze toch vooral bekend als de toenmalige geliefde van Tom Cruise. De ommezwaai kwam in 1995 met Gus van Sant’s gitzwarte komedie TO DIE FOR, waarin Kidman bewees dat ze een rasactrice is. Een paar jaar later speelde ze Cruise van het doek in EYES WIDE SHUT. De rest is geschiedenis.

In TO DIE FOR vertolkt Kidman Suzanne Stone, een jonge vrouw die door roeien en ruiten gaat om beroemd te worden. De beste manier daarvoor? Een televisiecarrière natuurlijk, want volgens de niet al te slimme Stone word je in Amerika pas écht iemand als je op TV bent. Aanvankelijk neemt ze genoegen met een job als weervrouw bij een suffe lokale zender. Als ze hogerop wil stuit ze al snel op haar man Larry (Matt Dillon), die een leven ambieert vol huisje-boompje-beestje. Zoals de titel van de film verraadt doet Suzanne echter een moord voor haar baan – en dat neemt ze heel letterlijk.

Van Sant maakte met TO DIE FOR een bijtende satire op de rol en de impact van de media. Al werd het geen zware kost: vooral de in interviewstijl opgetekende scènes waarin Stone haar levensfilosofie uit de doeken doet zijn ontluisterend leuk. Voor de regisseur betekende de film destijds een revanche op zijn mislukking EVEN COWGIRLS GET THE BLUES én de opmaat voor GOOD WILL HUNTING, zijn grootste commerciële succes tot nu toe. Tijdens het IFFR van 2007 staat Van Sant centraal in het bijprogramma ‘Meet the Maestro’ en wordt zijn debuut MALA NOCHE opnieuw uitgebracht.

Gus van Sant | 1995 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: