kies op titel  

 

minoes


Toegegeven, HARRY POTTER is een fantasievolle film van best een goed kinderboek. Maar veel beter nog is MINOES, de Nederlandse kinderfilm naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. En heus, die is een klasse beter dan Potterschrijfster J.K. Rowling.
MINOES gaat over de jonge vrouw Minoes (geweldig geacteerd door Carice van Houten), een kat die is opgesloten in een mensenlichaam. Zij kan daardoor communiceren met katten en haalt via de lokale ‘kattenpersdienst’ allerlei nieuwtjes boven water voor haar vriend Tibbe (gespeeld door cabaretier Theo Maassen) die journalist is. Dat leidt vanzelfsprekend tot hoogst vermakelijke taferelen.
Hoewel Schmidts boek alweer dertig jaar oud is, ademt de verfilming geen moment een spruitjeslucht. Dat is niet alleen de verdienste van de unieke schrijfster, maar ook van producent Burny Bos en scenariste Tamara Bos, die het verhaal moderniseerden zonder het gedachtengoed van Schmidt geweld aan te doen. Een van de aardige vondsten daarbij is dat Tibbe werkt op een laptop die typemachine-geluiden maakt.
Maar er valt veel meer te genieten bij MINOES - voor jong en oud. Het is een heerlijke familiefilm die zonder meer bewijst dat de Nederlandse jeugdfilm eindelijk volwassen geworden is.

Vincent Bal | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: