kies op titel  

 

the dancer upstairs


John Malkovich, wie kent hem niet? Na zijn doorbraak in THE KILLING FIELDS speelde hij in bijna 60 grote en kleine films, waaronder natuurlijk BEING JOHN MALKOVICH. Minder bekend is dat de Amerikaanse acteur al twee decennia als toneelregisseur werkt in het Steppenwolf Theatre in Chicago. Een overstap naar het witte doek lag dus voor de hand, en eind vorig jaar maakte Malkovich met THE DANCER UPSTAIRS zijn entree als filmregisseur.

Critici hebben zijn debuut met open armen ontvangen. op zich wel begrijpelijk, want THE DANCER UPSTAIRS is een slimme mix van lovestory en politieke thriller. Met de nadruk op het laatste. Malkovich nam regisseur Costa-Gravaz (Z, MISSING) als grote voorbeeld en vertelt overtuigend het – deels – waargebeurde verhaal van politie-inspecteur Augustìn Rejas, die in Peru ruim tien jaar lang bezig was met de opsporing en arrestatie van de terroristische Lichtend Pad-leider Abimael Guzman. Rejas (de Spaanse karakteracteur Javier Bardem) wordt en passant verliefd op de balletlerares van zijn dochter en komt bovendien in botsing met de bureaucratie en het leger.

De NRC bewonderde Malkovich’ film ‘omdat hij laat zien dat gewelddadige middelen verderfelijk zijn, maar het gedachtegoed erachter niet – een moedig post-9/11 standpunt’. Zeker waar, al blijft het jammer dat Malkovich ons zóveel wil vertellen dat hij het misschien beter over twee films had kunnen uitsmeren.

John Malkovich | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: