kies op titel  

 

la siciliana ribelle


LA SICILIANA RIBELLE is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Rita Atria, een meisje dat op Sicilië opgroeit als dochter van een maffiabaas. Deze Don Michele trekt aan het kortste eind bij een interne strijd binnen de Cosa Nostra over geld, macht en drugssmokkel. Wanneer Rita amper zeven jaar oud is wordt haar vader voor haar ogen doodgeschoten op het dorpsplein. Haar familie mag vervolgens rekenen op bescherming van een andere maffiabaas, maar juist hij blijkt achter de moord op haar vader te zitten.

Wanneer tien jaar later ook haar broer wordt geliquideerd bij een wraakactie is voor Rita de maat vol. Zij doorbreekt de omerta – de zwijgplicht binnen de maffia – en stapt naar de politie. Daar openbaart ze al haar dagboeken, waarin ze nauwgezet alle illegale maffia-praktijken heeft genoteerd. Haar actie leidt tot een groot proces, al blijkt de prijs daarvan hoog: Rita wordt verstoten door haar familie en met de dood bedreigd door de maffia. Uit lijfsbehoud vlucht ze naar Rome, waar ze ter bescherming een andere identiteit krijgt. Maar is dat afdoende?

Regisseur Marco Amenta maakte met LA SICILIANA RIBELLE een bijzondere combinatie van psychologisch drama, maffiafilm én rechtbankfilm. Zijn film combineert prachtige opnamen van Sicilië met beklemmende beelden van de mores van de maffia. In Italië leverde hem dat veel lof op van pers én publiek.

Marco Amenta | 2009 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: