kies op titel  

 

the royal tenenbaums


Het gros van de Amerikaanse filmkomedies richt zich met onderbroekenlol op een puberend popcornpubliek. Dat het ook beter kan bewijst regisseur Wes Anderson met THE ROYAL TENENBAUMS, een even zwarte als intelligente komedie over een ontspoord gezin.
Anders dan de titel doet vermoeden is er weinig koninklijks aan de familie Tenenbaum: vader Royal heeft zijn gezin twintig jaar geleden verlaten, waarna het met zijn twee zoons en geadopteerde dochter snel bergafwaarts is gegaan. Als tieners waren zij succesvol als projectontwikkelaar, tennisser en schrijver, maar als volwassenen zijn ze stuk voor stuk mislukt. Op een kwade dag staat Royal weer voor de deur: vanwege geldgebrek wil hij weer ‘thuis’ wonen. Via list en bedrog komt hij binnen, maar vervolgens komt oud en nieuw zeer bovendrijven en wordt het familieleven verder ontwricht.
Regisseur Anderson en scenarist Owen Wilson (die zelf ook meespeelt) stopten THE ROYAL TENENBAUMS vol bijtende grappen. Zij wisten voor hun film tal van topacteurs te strikken, waaronder Gwyneth Paltrow, Anjelica Huston en Ben Stiller. Allen spelen hun rol met verve, maar de show wordt gestolen door pater familias Gene Hackman - die zelden zo goed op dreef was. Verder is er een glansrol voor Bill Murray met een haast briljante karikatuur van de Amerikaanse psycholoog/schrijver Oliver Sacks.

Wes Anderson | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: