kies op titel  

 

welcome


Enkele jaren geleden draaiden wij Michael Winterbottom’s IN THIS WORLD, een heftig docudrama waarin twee vluchtelingen de lange weg afleggen van Afghanistan naar Groot-Brittannië. WELCOME van de Franse regisseur Philippe Lioret sluit daar eigenlijk naadloos op aan. Zijn drama laat zien hoe lastig het laatste stukje van die reis is: de illegale oversteek van Calais naar Dover.

WELCOME gaat over de jonge Irakees Bilal, die naar Londen wil omdat zijn vriendinnetje daar woont én omdat hij er hoopt op een beter bestaan. Helaas strandt hij in Calais, waar Bilal ’s nachts wordt opgepakt wanneer hij zich met enkele landgenoten heeft verstopt in een grote truck. Daarmee lijkt zijn lot bezegeld: een verblijf in een kamp aan de Franse noordkust.
Maar Bilal weigert zich bij het noodlot neer te leggen. Engeland is immers zó dichtbij – je ziet het zelfs aan de overkant liggen. Hij besluit daarom zwemles te nemen, zodat hij het kanaal op eigen kracht kan oversteken. In het plaatselijke zembad krijgt de jongen les van de gewezen topzwemmer Simon, een Franse veertiger die heel andere sores heeft. Zijn huwelijk is uiteen gespat en hij ligt voortdurend in de clinch met zijn ex. Tussen Bilal en Simon ontstaat langzaam een bijzondere band. Totdat Bilal zich sterk genoeg voelt om de oversteek te wagen...

WELCOME is fictie, maar oogt net als Winterbottom’s film soms bijna documentair. De scènes in de haven van Calais zijn zelfs ontluisterend: grote groepen vluchtelingen leven er onder erbarmelijke omstandigheden en de vreemdelingenpolitie is streng en meedogenloos. De titel van de fim is dan ook diep ironisch: illegalen zijn helemaal niet welkom. Niet in Engeland, maar evenmin in Frankrijk.

Philippe Lioret | 2009 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: