kies op titel  

 

crossing the bridge: the sound of istanbul


Na het immense succes van GEGEN DIE WAND kon de Duits/Turkse regisseur Fatih Akin elke film maken die hij wilde. Opvallend genoeg koos hij niet voor de meest gangbare weg, die van de grote publieksfilm. Integendeel: Akin regisseerde eerst de ‘kleine’ muziekdocumentaire CROSSING THE BRIDGE, die in februari 2006 in première ging tijdens het Rotterdams Filmfestival.

CROSSING THE BRIDGE is een muzikale reis door het Europese en Aziatische deel van Istanbul. We maken die tocht samen met de Duitser Alexander Hacke, bassist van Einstürzende Neubauten – een Berlijnse undergroundband die al sinds 1980 furore maakt in de alternatieve popwereld en die zeker bekend zal zijn bij VPRO-luisteraars. De opzet van de documentaire is even eenvoudig als doeltreffend: Hacke trekt er met zijn laptop en geluidsapparatuur op uit om muziek op te nemen van allerlei muzikantenen in Istanbul en omgeving. Op die manier hoopt hij het geheim van deze multiculturele stad te ontrafelen.

Zijn muzieksmaak blijkt breed, want in CROSSING THE BRIDGE komt van alles voorbij. Van straatmuzikanten tot gitaarbandjes, van rappers tot hiphoppers. Maar natuurlijk ook traditionele Turkse muzikanten. Hoogtepunt is een Koerdische zangeres die in een oud badhuis een ongelofelijke solo zingt. ‘De soundtrack is zo bedwelmend als een waterpijp, zo opruiend als de belletjes om het bekken van een buikdanseres’, schreef de Filmkrant poëtisch.

En al klinkt het misschien raar bij een film, CROSSING THE BRIDGE blijft uiteindelijk vooral een lust voor het oor. Slechts weinig films hebben zo’n mooi Dolby-geluid, waardoor het bijna lijkt alsof je zelf bij de concerten aanwezig bent.

Fatih Akin | 2005 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: