kies op titel  

 

amélie


LE FABULEUX DESTIN D’AMÉLIE POULAIN is de grootste Franse filmhit sinds tijden, die in 2001 nét naast de Oscar voor beste niet-Engelstalige film greep.

AMÉLIE gaat over de jonge vrouw Amélie Poulain, een wat schuchtere serveerster die in Parijs woont. Na de dood van haar moeder leidt zij een teruggetrokken bestaan, totdat ze besluit om als anonieme weldoenster andere mensen te helpen door hun wensen in vervulling te brengen. De tuinkabouter van haar vader maakt een wereldreis, Amélie’s conciërge krijgt een brief van haar overleden echtgenoot, een ex-vriend van haar collega wordt aan een nieuwe geliefde gekoppeld, enzovoorts. Dat klinkt ongeloofwaardig, en dat ís het ook, maar AMÉLIE is niet voor niets een sprookje.

De film wordt gedragen door de Franse actrice Audrey Tautou, die overigens sprekend lijkt op haar naamgenote Audrey Hepburn. Maar bovenal door de aanstekelijke muziek, het grappige scenario en de duizelingwekkende montage, waarmee regisseur Jean-Piere Jeunet (DELICATESSEN, LA CITÉ DES ENFANTS PERDUS) zichzelf heeft overtroffen. Jeunet maakte met AMÉLIE één van de leukste komedies van het afgelopen jaar. Zelfs de grootste zwartkijker zal zich gewonnen geven bij het zien van dit aanstekelijke, extravagante en bizarre filmsprookje.

Jean-Pierre Jeunet | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: