kies op titel  

 

kan door huid heen


Van begin tot eind volgen we in KAN DOOR HUID HEEN de dertiger Marieke, een vrouw met wie het helemaal niet goed gaat. De relatie met haar vriend is op de klippen gelopen en ze vlucht in alcohol, woede en wraakgevoelens. En dan krijgt Marieke een nog grotere klap te verwerken: ze wordt aangerand. Omdat ze zich niet langer veilig voelt in de stad vertrekt ze naar een afgelegen vervallen boerderij in Zeeland, waar ze zich steeds verder terugtrekt in haar eigen cocon. Alleen via een klusjesman heeft ze nog wat contact met de gewone wereld.

De film van de jonge regisseur Esther Rots volgt nauwgezet de geestelijke neergang van Marieke, die geweldig gespeeld wordt door Rifka Lodeizen (één van de vaste actrices van Eddy Terstall, met wie ze onder andere samenwerkte in SIMON). Gaandeweg de film raak je ook als toeschouwer steeds meer verstrikt in haar paranoia en haar waanwereld – alleen dat al maakt van KAN DOOR HUID HEEN een bijzondere ervaring.

Niet voor niets werd de film geselecteerd voor het Filmfestival van Berlijn, waarvoor Rots samen met generatiegenoten Eugenie Jansen (CALIMUCHO) en Sonja Wyss (WINTERSTILTE) werd uitgenodigd. ‘KAN DOOR HUID HEEN is een film die heftige emoties oproept: zo moet het misschien voelen om depressief te zijn (..) of een angstaanval te hebben. De beelden schuren langs je netvlies’, aldus NRC Handelsblad. Volgens de Filmkrant is het één van de beste films van dit jaar. ‘Wauw. Pats. Boem. Mokerslag’, schreef het blad boven de recensie.

Esther Rots | 2009 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: