kies op titel  

 

leonard cohen – i’m your man


Sommigen haten het, anderen lopen ermee weg. Maar vrijwel iedereen kent wel het muziekrepertoire van de Canadese schrijver/dichter en zanger Leonard Cohen, die klassiekers op zijn conto heeft als ‘Suzanne’ en ‘Sisters of Mercy’. Samen met een dozijn andere nummers komen ze voorbij in I’M YOUR MAN, een muziekdocu die het geheim achter het succes van Cohen probeert te ontrafelen.

Ogenschijnlijk bewandelt regisseur Lian Lunson daarbij het pad dat gebruikelijk is in dit soort films. Ergo: een mix van muzikale intermezzo’s plus interviews – zowel met de zanger als met collega’s uit het muziekwereldje. Dit keer echter met één groot verschil: Cohen horen we slechts eenmaal zingen (in een opvallend duet met de Ierse superband U2), de overige nummers zijn covers die door anderen worden uitgevoerd. Een slimme vondst, want ruim anderhalf uur lang het sonore geluid van Cohen zou zelfs voor verstokte fans eentonig worden.

Hoe anders ligt dat met de covers, die tijdens het Sydney Festival van 2005 live werden uitgevoerd door Nick Cave, Beth Orton, Rufus Wainwright en vele anderen. Zij staken Cohen’s klassiekers in een gevarieerd nieuw jasje. Met als uitschieter het driestemmig gezongen ‘Halleluja’, waarvan de Jeff Buckley-versie twee jaar geleden ook al een hoogtepunt was in THE EDUKATORS.

Het maakt I’M YOUR MAN verplichte kost voor iedereen die Cohen eens van een andere kant wil horen. De kritiekloze interviews met Bono en consorten ademen wel erg veel wierook, maar zodra je de muziek hoort is dat eigenlijk wel weer begrijpelijk. En, ook een ear-opener: dezelfde Cohen die vaak als een somberman klinkt, ontpopt zich in de film als een bijzonder grappige verteller.

Lian Lunson | 2005 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: