kies op titel  

 

let the right one in


Vroeger werd het horrorgenre nog weggezet in een obscuur hoekje, maar inmiddels ligt dat wel anders. Denk maar aan een gerespecteerd filmfestival als het IFFR, dat al enkele jaren een groot aantal Aziatische horrorregisseurs omarmt. Of wat te denken van het Cannes-festival van 2009, waar drie van de twintig films in het hoofdprogramma vol onversneden horror zaten? In een bijprogramma was daar bovendien LET THE RIGHT ONE IN te zien, een Zweedse vampierfilm die van de Volkskrant vijf sterren kreeg.

LET THE RIGHT ONE IN gaat over de 12-jarige Oskar, een introverte jongen die in een troosteloze flat woont in een buitenwijk van Stockholm. Zijn ouders zijn gescheiden, op school is hij het pispaaltje van een groepje pestkoppen. Zijn eenzame leven verandert als hij een nieuw buurmeisje krijgt: de eveneens 12-jarige Eli, die met haar vader pal naast hem komt wonen. Het meisje gedraagt zich wat vreemd: ze wil Oskar alleen ’s avonds in het donker ontmoeten en ze heeft de ramen van haar appartement volledig dichtgeplakt. Dat staat een bijzondere vriendschap tussen beide kinderen niet in de weg, al weten de kenners dan vast genoeg...

Het label ‘vampierfilm’ zal u misschien afschrikken. Ten onrechte, want we zouden LET THE RIGHT ONE IN ook gewoon een Zweeds drama kunnen noemen. Weliswaar met wat bloed en enkele schrikeffecten, maar onvergelijkbaar met de gangbare horrorpulp. De film is heel vervreemdend, dreigend én spannend geschoten door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema, die er in Zweden een prijs voor de beste cinematografie mee won. Zelf schaart regisseur Tomas Alfredson zijn film niet onder de échte horror. ‘Het is niet alleen gruwelijk. Het is net zo goed een zoet liefdesverhaal’, zo verklaarde hij in interviews.

Tomas Alfredson | 2008 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: