kies op titel  

 

before the storm


‘Bij het kijken van een film wil ik iets voelen, een uitbartsing in mijn maag en mijn hart. Na afloop wil ik stof tot nadenken hebben’, verklaarde de Zweeds-Iraanse regisseur Raza Parsa in de Volkskrant. Zijn debuut BEFORE THE STORM voldoet volledig aan die voorwaarden, want de film komt aan als een bom.

In BEFORE THE STORM weefde Parsa twee verhalen door elkaar. Het eerste gaat over Ali El-Rashid, die zijn Arabische vaderland ontvlucht is en in Zweden een nieuw bestaan heeft opgebouwd als taxichauffeur. Als Ali wordt gevraagd een aanslag te plegen wordt hij pijnlijk geconfronteerd met zijn terroristische verleden, dat hij 20 jaar lang verborgen heeft gehouden. Het tweede verhaal concentreert zich op de puber Leo, die het pispaaltje van zijn klas is. Hij wordt geterroriseerd door een klasgenoot die net als hij verliefd blijkt op Ali’s jongste dochter. Om zijn liefde te bewijzen stelt Leo een gruwelijke daad, waarvan hij de desastreuze gevolgen niet overziet.

Net als bij THE QUIET AMERICAN heeft het lang geduurd voordat BEFORE THE STORM in roulatie kwam. Na ‘11 september’ was men bang dat deze politieke thriller gezien kon worden als een vrijbrief voor geweld en terrorisme. Ridicuul, want de genuanceerde film laat vooral zien dat een mens in het nauw rare sprongen kan maken. Afgezien van het wat overgeconstrueerde plot valt er verder niets op af te dingen. Zoals filmblad Skrien het formuleerde: ‘Deze film staat als een huis. Cinematografie, muziek, cast – alles klopt.’

Raza Parsa | 2000 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: