kies op titel  

 

o brother, where art thou?


De broertjes Joel en Ethan Coen hebben met juweeltjes als FARGO, THE BIG LEBOWSKY en THE HUDSUCKER PROXY een reputatie opgebouwd van even onafhankelijke als creatieve filmmakers. Met de virtuoze komedie O BROTHER, WHERE ART THOU? maken ze die faam meer dan waar.

In O BROTHER draait alles om drie ontsnapte gevangenen uit een chain gang, die aanvankelijk geketend en wel een tocht maken door het Amerikaanse zuiden van de jaren dertig. Tijdens die ontsnappingstocht ontmoeten ze een aantal bijzonder buitenissige personen, waaronder een blinde gids, een éénogige bijbelverkoper en drie zeer verleidelijke zangeressen. Dat komt bekend voor? Kan zijn, want de Coen-broertjes ontleenden deze figuren aan Homerus’ ‘Odysseia’.
In hun handen werd dit klassieke werk echter pure slapstick, met een aaneenschakeling van grappige en minder grappige scènes. O BROTHER is een soort zeepbel, maar wel een heel erg mooie. Opvallend aan de film zijn de ‘bleke’ beelden waaruit kleuren lijken weggefilterd. En niet te vergeten de muziek, met veel aanstekelijke bluegrass-nummers.

Hoofdrolspeler George Clooney wierp met O BROTHER zijn verleden van de soapserie ER definitief van zich af. Voor zijn rol als Everett Ulysses (!) McGill werd hij in 2001 beloond met een Golden Globe.

Joel Coen | 2000 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: