kies op titel  

 

capturing the friedmans


Het waargebeurde verhaal van CAPTURING THE FRIEDMANS is bijna te bizar voor woorden: eind jaren tachtig doet de Amerikaanse politie een inval bij de keurige familie Friedman. Vader Arnold – een gerespecteerd docent – en zijn 18-jarige zoon Jesse worden gearresteerd nadat in het huis kinderporno is gevonden. Vader en zoon worden er bovendien van beschuldigd jarenlang jonge jongens seksueel te hebben misbruikt. En als klap op de vuurpijl komen tijdens de verhoren van het duo nog meer zaken bovendrijven.

Regisseur Andrew Jarecki interviewde voor zijn film verschillende familieleden (met uitzondering van pa Arnold, die in de gevangenis overleed) en slachtoffers, en mixte die interviews met nieuws-archiefbeelden plus filmpjes van de familie zelf. Een deel van die homevideo’s werd door zoon David Friedman gemaakt in de aanloop naar de rechtzaken en daarin zien we de familie langzaam uiteen vallen. Pijnlijk en fascinerend tegelijk.

Als kijker word je tijdens CAPTURING THE FRIEDMANS voortdurend heen en weer geslingerd: is het allemaal écht zo gebeurd, of was er sprake van massahysterie à la Oude Pekela? Jarecki’s film geeft daar geen antwoord op, al zal de waarheid ergens in het midden liggen.

Andrew Jarecki | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: