kies op titel  

 

michael clayton


Mr. Fixit, zo wordt een goed gecaste George Clooney genoemd in MICHAEL CLAYTON. De grijzende veertiger Clayton werkt al vele jaren voor een groot advocatenkantoor in New York. Al even zoveel jaren moet hij heel discreet de spreekwoordelijke scherven opruimen die zijn collega’s achterlaten. Dankzij goede contacten met de politie en ‘de straat’ heeft Clayton die klussen telkens weer weten te klaren, maar veel geluk heeft hem dat niet gebracht. Zijn huwelijk is stuk, hij is gokverslaafd, heeft grote schulden en lijkt uitgerangeerd op zijn werk.

Dat laatste verandert als één van de topjuristen van zijn kantoor, Arthur Edens (Tom Wilkinson), in conflict komt met zijn geweten en de vuile was over een slepende rechtzaak buitenhangt. Clayton wordt ingeschakeld om de brand te blussen en komt terecht in een steekspel tussen Edens, hun grote baas Marty Bach (een sinistere Sydney Pollack) en de vrouwelijke juriste van de tegenpartij (de Britse actrice Tilda Swinton). Door de affaire begint Clayton ook zijn eigen verrotte leven onder ogen te zien.

Regisseur Tony Gilroy maakte van zijn debuut MICHAEL CLAYTON een bijzonder spannende combinatie van legal thriller en karakterfilm, die al vergeleken is met het werk van regisseurs als Alan Pakula (ALL THE PRESIDENT’S MAN) en Sidney Lumet (SERPICO, DOG DAY AFTERNOON). Gilroy schreef eerder de scripts van de bekroonde BOURNE-trilogie en weet als regisseur het beste uit zijn hoofdrolspelers te halen. Bovendien laat zijn film zien dat ook Clooney wel degelijk zware rollen aankan.

Tony Gilroy | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: