kies op titel  

 

caterina va in città


In de Italiaanse komedie CATERINA VA IN CITTÀ verhuist de dertienjarige Caterina met haar ouders van het Toscaanse platteland naar de hoofdstad Rome. Haar vader Giancarlo, een leraar boekhouden met gefnuikte ambities, wil daar een nieuw leven beginnen. Hij hoopt in Rome wél de erkenning van intellectuelen te krijgen die hij tussen de boeren miste.

Voor Caterina betekent haar nieuwe leventje een enorme schok. Op de eliteschool waar ze door haar vader heen wordt gestuurd raakt ze verstrikt tussen de kampen van de kakkers en de alternatievelingen, die haar beide proberen in te palmen. Zo raakt ze aan de ene kant verzeild in een wereld van demonstraties, drugs en tattoos, en aan de andere kant in de wereld van dure huizen en chique festijnen van de Italiaanse upper-class. Haar vader vergaat het minder goed: ondanks zijn haast manische gedrag zien we in hilarische scènes dat hij ook in Rome niet als schrijver wordt erkend. Daar raakt hij flink door gefrustreerd en gedesillusioneerd.

De aanstekelijke film gaat echter niet alleen over Caterina en haar snobistische pa. Zij vormen de kapstok voor een verhaal waarmee regisseur Paolo Virzì de huidige Italiaanse maatschappij een spiegel voor wil houden. Niet alleen wil hij de corrupte huishouding van de rechtse premier Silvio Berlusconi laten zien, maar ook de door het ijs zakkende linkse intellectuelen. Dankzij veel humor en ironie lukt hem dat heel goed.

Paolo Virzì | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: