kies op titel  

 

kiss of life


De dood ligt op de loer in KISS OF LIFE, een film over een gezin dat uiteen wordt gereten door een ongeluk. Centraal staat Helen (de Litouwse Ingeborga Dapkunaite uit BURNT BY THE SUN) die met haar vader en twee kinderen een druk bestaan leidt in London. Helen’s man John (acteur/regisseur Peter Mullan) werkt als hulpverlener in Bosnië en besluit naar huis en haard terug te keren. Maar dan slaat in Londen het noodlot toe.

Lange tijd blijft vaag wat er nu precies aan de hand is in KISS OF LIFE, maar duidelijk is wél dat Helen vanuit het schemergebied tussen leven en dood de gebeurtenissen gadeslaat. Dat is al vaker gedaan in films, maar de jonge regisseur Emily Young weet er wonderwel goed raad mee: zij combineerde lange shots met betekenisvolle stiltes en mooie muziek.

KISS OF LIFE was Young’s debuut en ze won er prompt een prestigieuze BAFTA-Award (de Britse Oscar) mee. Geen verrassing als je bedenkt dat ze het vak leerde aan de Poolse Nationale Filmacademie, waar grootheden als Roman Polanski en Krzysztof Kieslowski haar voorgingen. De geest van Kieslowski hangt niet voor niets boven de hele film.

Saillant detail: ook in real life lag de dood op de loer bij KISS OF LIFE. De beoogde hoofdrolspeelster Katrin Cartlidge (NO MAN’S LAND) overleed vlak voor de opnamen aan een longontsteking en de film is daarom aan haar opgedragen.

Emily Young | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: