kies op titel  

 

hable con ella


De Spaanse regisseur Pedro Almodóvar won met TODO SOBRE MI MADRE in 2000 glansrijk een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Met HABLE CON ELLA gooide hij wederom hoge ogen, want de productie werd uitgeroepen tot beste Europese film van 2002.

HABLE CON ELLA gaat over de verpleger Benigno en de schrijver Marco, die met elkaar bevriend raken doordat ze zich beiden bekommeren om een vrouw die in coma ligt: Benigno om balletdanseres Alicia die een auto-ongeluk heeft gehad, Marco om zijn vriendin Lydia die ernstig gewond is geraakt tijdens een stierengevecht. “Praat met haar”, raadt Benigno de bedroefde Marco aan. Hun vriendschap wordt echter op de proef gesteld als blijkt dat Benigno een duistere schaduwkant heeft.

Via vele flash-backs en andere trucs – zoals een film bínnen de film – vertelt Almodóvar dit verhaal, waarin hij de van hem bekende thema’s als relaties, eenzaamheid en vriendschap aansnijdt. Het knappe is echter dat hij zich wederom vernieuwd heeft en hij na het winnen van de Oscar niet op de automatische piloot is verder gegaan. Met HABLE CON ELLA levert Almodóvar opnieuw een klein juweel af.

Pedro Almodóvar | 2002 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: